Huis verkopen zonder makelaar?

Wanneer zou je je huis verkopen zonder makelaar? Of zelfs, wanneer bied je jouw woning te koop aan? Het was altijd een onzekerheid: wat zou de waarde van mijn huis zijn? Wie zou ons huis willen kopen? En hoe lang zou het te koop staan als we het verkopen? Allemaal vragen waar een makelaar een mooi verkoopantwoord op heeft, maar je pas duidelijkheid krijgt, als je daadwerkelijk jouw huis gaat verkopen.

Huis in de stille verkoop

Makelaars hebben daarom ooit de ‘stille verkoop’ bedacht. Jij hebt het voordeel niet letterlijk je hele huishouden bloot te geven en toch een indicatie te krijgen van potentiele kopers voor jouw huis. Het nadeel van deze vorm van het verkopen van een woning, is dat je nog altijd bent gebonden aan de makelaar, zijn netwerk én zijn makelaarskosten. Als je daarop kunt besparen (zo’n 1% van de verkoopprijs), dan verdien je al snel honderden euro’s.

Besparen op makelaarskosten

Het nadeel van het verkopen van een woning via een makelaar, is dat je nog altijd bent gebonden aan de makelaar (of hij veel of weinig doet), zijn netwerk én zijn makelaarskosten. Als je daarop kunt besparen (zo’n 1% van de verkoopprijs), dan verdien je al snel honderden euro’s. En helemaal vervelend is, dat tijdens het onderhandelingsproces, de makelaar voor jou moet vechten, maar daarvoor nagenoeg geen beloning (dus prikkel) krijgt. Reken maak uit: elke € 5.000,- meer opbrengst voor jouw huis, betekent voor de makelaar slechts €5.000,- x 1% = €50,- meer bedrijfsinkomsten!

Dus bedenk goed in welke fase en de reden waarom je in zee wilt gaan met een makelaar om jouw huis te verkopen. Doe je dat voor het gemak, omdat je denkt dat het opstellen van een koopcontract moeilijk is of om te onderhandelen over de prijs? Je kunt veel geld besparen op de makelaarskosten door de verkoop van jouw woning net iets actiever zelf te doen. Zoek je een goede basis voor een verkoopcontract? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de website van vereniging Eigen Huis.

Bepaal zelf wanneer jij jouw huis verkoopt

Veel mensen zijn nieuwsgierig of zij hun huis kunnen verkopen, tegen welke prijs en hoe lang dat duurt. Een makelaar komt alleen in actie als hij jouw huis zo snel mogelijk kan verkopen. Dus als jij de markt wilt verkennen, dan is een makelaar niet geïnteresseerd. Hij leeft van snelle verkoop; anders worden zijn makelaarskosten te hoog. En als je niet oppast, maakt de makelaar je zo bang, dat jij je huis verkoopt, zonder dat je er eigenlijk aan toe was. Dus zorg dat jij zelf in controle blijft over het proces van het verkopen van jouw huis: dat kun jij prima zonder makelaar!

NB: Niet alle makelaars zijn/werken hetzelfde; er zijn zeker uitzonderingen op bovenstaand profiel.

Groeten, Briefje.com - voor wie de makelaar voor wil zijn

Wat is voor jou een reden om jouw huis wel of niet zonder makelaar te verkopen?

Welk huis wil je (ver)kopen?